"Mucha gente pequeña, en lugares pequeños haciendo cosas pequeñas, puede canviar el mundo"

diumenge, 17 de novembre de 2013

Miquel Martí i Pol

Hola!
Resulta que fa poc vaig fer un treball sobre poesia al meu Institut i gracies a aixó vaig poder coneixer més a fons poetes i poetesses que ja coneixia i coneixen altres que no coneixia.
A més a més ultiamament s'estan fent foçes reconeixaments a poetes catalans.
Tot aixó està influint en que cada cop m'agradi més la poesia feta a casa nostre i he pensat que potser algú també trobaria interesant aquest tema, així que he decidit començar a escriure, de tant en tant, sobre algun poeta o poetessa català.

I per començar m'agradaria parlar-vos del Miquel Martí i Pol, aprofitant, encara que amb una mica de retard, la celebració del desè aniversari de la seva mort.

Miquel Martí i Pol és un dels poetes més llegit, estimat i cantat en versions musicals dels seus poemes i és molt conegut per els seus ultims poemes, que tracten sobre la seva lluita contra la seva malaltia.

Va neixer el 1929 a Roda de Ter(Osona) i va morir el 2003 a Vic (Osona), a causa de l'esclerosi múltiple que va patir durant més de trenta anys.
Va estudiar primària a l'escola perroquial del seu poble però al 14 anys va haver de começar a treballar al despatx de "Ca la Tecla Sala, una fàbrica tèxtila en la que també treballava la seva mare.
Als 19 anys una tubercolosis pulmonar el va obligar a passar un any al llit, cosa que li va permetre llegir amb abundancia. 
L'any 1954 va guanyar el Premi Óssa Menor, amb el seu primer recull de poemes "Paraules del vent". Llavors comença la seva activitat pública amb cinefòrums, conferències, cantant en escenaris al costat d'altres integrans del moviment de la Nova Canço i comença a publicar altres poemes.
L'any 1956 es casa amb Dolors Feixa, amb qui tindra una filla i un fill i a finals dela anys 60 inicia activitats polítiques en el Partit Socialista Unificat de Catalunya(PSUC).

Segueix treballant a la fàbrica trente anys més, fins que el 1973 l'esclerosi multiple el deixa invalid.

El 1977, quen es crea l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana n'és un dels primers socis.

Miquel Martí i Pol a rebut una gran quantitat de reconeixaments per part de moltes institucions i associacions, les seves obres han estat traduïdes en altres idiomes com poden ser l'alemany, el castellà i l'eslov, entre d'altres i molts cantants com Lluís Llach o Maria del mar Bonet, per exemple, han musicat i cantat grans obres seves. 

Actualment les seves obres segueixen sent reeditades i traduides.


Font: http://www.escriptors.cat/autors/martipolm/pagina.php?id_sec=973
http://www.enciclopedia.cat/enciclop%C3%A8dies/gran-enciclop%C3%A8dia-catalana/EC-GEC-0040688.xml?s.q=miquel+mart%C3%AD+i+pol#.UoixMdJg-Sp

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada